• Cryptobeleggers betalen in Zuid-Korea vaak een stuk meer voor een bitcoin dan in de rest van de wereld.
  • Dit heet ook wel de kimchi-premium, naar het traditionele Zuid-Koreaanse gerecht.
  • Voor beleggers is het lastig om hieraan te verdienen, omdat de handel in Zuid-Koreaanse won aan restricties is gebonden.

Kijk op een Amerikaans handelsplatform als Coinbase en je ziet dat de bitcoin wordt verhandeld voor iets meer dan 58.000 dollar per stuk (vrijdag 9 april rond 17.00 uur).

Op hetzelfde moment betalen cryptobeleggers bij de Zuid-Koreaanse ruilbeurs Bithumb zo’n 9.000 dollar meer voor een bitcoin.

Dit fenomeen heet ook wel de kimchi-premium, naar het traditionele Zuid-Koreaanse gerecht dat bestaat uit gefermenteerde kool en groenten.

Zuid-Koreanen betalen al jaren een stuk meer voor de bitcoin. Op het toppunt begin 2018 was de belangrijkste cryptomunt zelfs meer dan 50 procent duurder in het Aziatische land dan in de rest van de wereld. Hoe komt dit?

Kimchi-premium komt door kapitaalcontroles

De kimchi-premium ontstaat doordat Zuid-Koreaanse handelsplatforms niet voldoende bitcoin hebben om aan de enorme vraag te kunnen voldoen. Dat komt weer door de kapitaalcontroles die gelden in het land.

De regering stelde die ruim een decennium geleden in na de kredietcrisis om te voorkomen dat investeerders hun geld op grote schaal uit Zuid-Korea zouden halen.

De restricties maken het lastig om de Zuid-Koreaanse munt, de won, om te wisselen voor buitenlandse valuta. Cryptobeurzen komen daardoor in de knel als de vraag naar bitcoin snel toeneemt. Dat drijft de prijs van de munt op in Zuid-Korea.

Zuid-Koreanen zijn dol op bitcoin. Een derde van alle werknemers bezat de digitale munt in 2017, volgens een enquête van banensite Samarin. Bithumb zag het aantal registraties van nieuwe gebruikers in januari met 760 procent stijgen vergeleken met een jaar eerder.

Arbitrage is in de praktijk lastig

Het enorme verschil in de bitcoinprijs tussen Zuid-Koreaanse handelsplatforms en de rest van de wereld maakt het op papier interessant om daaraan te verdienen. Koop een bitcoin in Nederland, verkoop 'm in Zuid-Korea en je hebt een flinke winst te pakken. Dit heet ook wel arbitrage.

In de praktijk is dit nagenoeg onmogelijk. Ten eerste door de kapitaalcontroles. Als je de bitcoin hebt verkocht voor Zuid-Koreaanse won is het bijna onmogelijk om dat geld het land uit te krijgen. Overmaken naar je Nederlandse bankrekening kan niet.

Je zou bijvoorbeeld spullen kunnen kopen bij Zuid-Koreaanse winkels en die op laten sturen, maar dat is alleen met kleine bedragen doenbaar. Als je voor duizenden euro's aan won hebt, moet je flink wat bestellen.

Daarnaast is de cryptohandel in Zuid-Korea aan banden gelegd om witwassen tegen te gaan. Voor een buitenlander is het lastig om een account aan te maken bij een cryptoplatform in het land.

Effect op de bitcoinprijs?

Heeft de kimchi-premium nog een effect op de bitcoinprijs? Begin 2018 zeker. Toen de handel in Zuid-Korea inzakte, daalde elders de waarde van een bitcoin met bijna 50 procent in een maand.

Nu de bitcoin opnieuw een stuk duurder is in Zuid-Korea vergeleken met de rest van de wereld vrezen sommige cryptobeleggers een herhaling van dat scenario.

Maar Ki-Young Ju, CEO van het Zuid-Koreaanse cryptodatabedrijf CryptoQuant, denkt dat dat mee zal vallen. In 2017 was Zuid-Korea nog goed voor bijna 8 procent van de wereldwijde handel in bitcoin, zei hij tegen CoinDesk. Nu is dat minder dan 2 procent.

Als de kimchi-premium uiteindelijk verdwijnt, zal dat dit keer geen significante impact hebben op de cryptomarkt, denkt Ju.

[activecampaign form=28]

Lees meer over cryptomunten: